Heter det här pannkaka eller plättar? Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pannkaka eller plättar – nu kartläggs det

Publicerad

Debatten om det heter plättar eller pannkakor är infekterad. Nu ska Per Strömbro kartlägga var i landet man säger pannkaka och var man säger plättar.

Ägg, mjöl, smör och mjölk är de vanligaste ingredienserna i den runda maträtten som splittrar Sverige. Debatten om det heter pannkaka eller plättar har diskuterats flitigt och rört upp många känslor.

– Alla vill ha rätt. Alla vill ha ett konkret svar på vad som är rätt och fel. Men många i Skellefteå har fått gått över till  att säga plättar för att man inte orkar ta diskussionen, säger Per Strömbro från Skelleftehamn.

Många kolossalt osäkra

Han ska nu genom sociala medier kartlägga var i Sverige människor säger plättar och var de säger pannkaka.

– I Skellefteå och norr över så är det plättar som dominerar har vi märkt. Mellan Skellefteå och Umeå är det osäker vad man säger. i Ånäset är de kolossalt osäkra på vad man ska säga, säger Strömbro.

Förberedd på upprörda känslor

I inlägget på sociala medier vädjar Pär Strömbro till alla att hålla en god ton och är beredd på att inlägget kan väcka debatt.

– Det värsta som kan hända är väl att man kastar ägg på mitt huvud. Själv säger jag pannkaka.

“Kan ha med kommungränser att göra“

Målet är att ta reda på var i Sverige gränsen mellan plättar och pannkaka går och göra en karta. Insamlingen av data pågår veckan ut.

– Rent historiskt sett kan det ha med kommungränser att göra. Om det finns luckor i kartan är jag beredd att ringa runt för att fylla dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer