Parkeringskaos vid badstranden Bettnesand utanför Umeå 2019, på en av sommarens hetaste dagar. Foto: Taner Caliskan/SVT

Parkeringsförbud och avgift i sommar vid Bettnessand och Norrmjöle havsbad

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs parkeringsavgift och parkeringsförbud vid badstränderna Bettnessand och Norrmjöle, utanför Umeå. Kommunen vill få bukt med felparkeringar och skapa bättre framkomlighet för blåljusutryckningar.

Efter år av trängsel och trafikstockning vid de populära badplatserna har Umeå kommun beslutat att införa en parkeringsavgift vid Bettnessand och Norrmjöle havsbad.

Från och med den 1 juni kommer parkeringsavgift krävas på de kommunala parkeringsplatserna. Förhoppningen är att undvika felparkeringar och öka framkomligheten för utryckningsfordon. Samtidigt införs också ett parkeringsförbud längs vissa sträckor efter Kläppuddsvägen och Bettnesvägen.

Trängsel hindrar utryckningsfordon

– Det är rätt vanligt att parkeringarna blir fulla när det är fint väder. Tyvärr har det inneburit att bilister som kommer efter att det blivit fullt väljer att parkera på ett sätt som leder till att exempelvis räddningstjänst och ambulans får svårt att ta sig fram vid behov, säger Sofia Åström, enhetschef på Fritidsförvaltningen.

Upab har fått uppdraget av Umeå kommun och vägföreningarna i området att införa åtgärderna. Avgiften är satt till 8 kronor i timmen och max 30 kronor för ett dygn. Avgiften kommer att gälla alla dagar dygnet runt under sommarmånaderna juni, juli och augusti.

I nuläget finns inga planer på att bygga ut de nuvarande parkeringarna enligt kommunikatören Jenny Brantholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer