Patient i Västerbotten tvingades krypa fram på golvet – i nio månader

Uppdaterad
Publicerad

En person som vårdades i hemmet i Umeå kommun fick ingen gåstol och tvingades därför krypa fram på golvet för att kunna ta sig fram – i nio månader. Ärendet anmäls nu enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Personen som hade hemsjukvård stod i kö för att få sitt gånghjälpmedel, en gåstol. Under den långa väntetiden på nio månader fick personen krypa för att ta sig fram.

Ärendet anmäls nu av Umeå kommun till Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan står att personens balans, muskelstyrka och kondition försämrades av att inte kunna träna med sitt hjälpmedel.

– Vi har långa väntetider och det är bland annat stor efterfrågan på insatser från fysioterapeuterna. Men nio månader är för länge och det är därför vi har gjort en anmälan, säger Sandra Scheman, medicinskt ansvarig för rehabinsatser vid Umeå kommun.

Enligt henne så brast det dessutom i kommunikationen mellan hemsjukvården och Hjälpmedel Västerbotten.

– Det har brustit i vissa rutiner och vi ska tillsätta en arbetsgrupp som ska titta på hur vi ska kunna samarbeta bättre, säger Sandra Scheman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.