”Patienter mår sämre när de skrivits ut”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetssituationen på psykiatrin vid Norrlands universitetssjukhus är katastrofal. Det menar Vårdförbundet, som nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Under lång tid har psykiatriska avdelningarna 1 och 2 dragits med överbeläggningar.

På varje avdelning finns 13 vårdplatser och 5 överbeläggningsplatser, men enligt fack och skyddsombud har man ofta uppemot 20 och ibland så många 26 patienter inskrivna på varje avdelning.

På grund av platsbristen kan patienter hamna i korridorerna.

– Många patienter mår sämre efter att de blivit utskrivna, att det inte hjälp något att ligga och vissa tycker att det känns som förvaring på avdelningen, säger Fredrik Boberg, sjuksköterska och skyddsombud på psykiatriavdelning 1.

Ingen kan avvisas

– Det är ju inte bra för någon, säger Christina Wennberg-Granberg, verksamhetschef vid psykiatriska kliniken vid Norrlands universitetssjukhus.

– Tyvärr är det så ibland att man kan få ligga i en korridorplats om vi måste ta in en patient som kommer akut på kvällen eller natten, vi kan inte avvisa en patient som absolut behöver vård, säger hon.

Ingen återhämtning

Överbeläggningarna har lett till att personal inte får ut sina raster och den återhämtning de behöver.

På grund av de rådande arbetsförhållandena känner sköterskorna stor stress och ohälsa, och vårdförbundet menar också att det finns en ökad risk för hot och våld.

Därför vill nu facket nu att arbetsmiljöverket ska göra en tillsyn.

– Vi tar anmälan på allvar, men vi håller också på med flera förbättringsarbeten. Sedan är det många faktorer som bidrar. Dels internt på kliniken och där jobbar vi med flöden på olika sätt, men också externa faktorer som vi inte rår över på samma sätt som att antalet remisser in till kliniken ökar och inflödet av nya patienter ökar, säger Christina Wennberg-Granberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.