Till vänster syns Paula Savina i kläderna som ansågs olämpliga. Foto: Privat/Genrebild

”Klä på dig eller lämna krogen”

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga Paula Savina var ute på en krog i Umeå med tjejkompisarna. Då stoppades hon av vakterna – på grund av lättklädd klädsel.
– Vakten sa att mina kläder triggade killarna, säger hon till SVT.

OBS! Artikeln skrevs 2 november 2017.

Den 20 oktober var tjejgänget ute och dansade när det roliga plötsligt fick ett slut. En av tjejerna stoppades av en kvinnlig vakt för att hennes kläder ansågs olämpliga. VK var först med att rapportera om händelsen.

– Det kändes helt absurt. Vakten sa att mina kläder triggade killarna och det gjorde mig väldigt upprörd och ledsen, säger Paula Savina.

Kläderna var problemet

Savina hade druckit måttligt under kvällen och kände sig inte så berusad. Vakterna var tydliga med att det var klädseln som de ansåg olämplig.

Under kvällen bar Paula ett linne som visade hennes bara axlar och ungefär två centimeter av magen (se bilden ovan). Till det hade hon högmidjade svarta jeans och en kofta som hon knöt runt midjan när det blev varmt på dansgolvet.

– Det känns extra tråkigt när #metoo kampanjen precis har varit. Då fick man upp hoppet och kände att det var vi tjejer mot världen, men man märker hur djupt rotad sexismen är.

”Vi tjejer är redan utsatta”

Kommer den här händelsen hämma dig vid framtida krogbesök?

– Min tanke var att gå ut på lördagen efteråt men jag avstod pågrund av det som hänt. Jag blev extra ledsen när det var nattklubbspersonalen som objektifierade mig. Man tänker att personalen ska ta tjejernas parti, vi som redan är utsatta i den miljön, säger Savina.

Enligt Paula sa krogen att de hade en klädkod som gav dem rätten att be henne ta på sig mer kläder – eller lämna platsen.

SVT Västerbotten har försökt att nå vaktbolaget som arbetar på krogen. SVT har även varit i kontakt med krogens vd som lovat att någon i personalen ska återkomma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Året som gick i Västerbotten

Mer i ämnet