Foto: TT

Jägarinspirerad pausgympa i vården

Uppdaterad
Publicerad

I skogen är det ofta fridfullt. Under jaktsäsongen kan man sysselsätta sig med att hugga ved, lyssna efter hunden och dricka kaffe. Med det som inspiration har Jennie Löfgren, sjukgymnast på paramedicin vid Lycksele lasarett, tagit fram en jägargympa som ska uppmuntra till att röra på sig i vardagen.

Pausgympan är ett initiativ genom landstinget, och idén fick Jennie Löfgren efter en pausgympafilm som visades på Sahlgrenska sjukhuset. Filmen visades för första gången den 25 maj på Utemässan i Lycksele med rörelser som hämtat inspiration från friluftsliv och jakt. Bland rörelserna finns bland annat ”gå igenom risig skog”, ”stå i myrstack”, ”slå myggor”, ”hugga ved” och ”spana efter älgen”.

– Vi tyckte att det var roligt att göra vår egen variant som fokuserar på vardagslivet här uppe. Djur, natur och jakt är viktigt här och har inspirerat rörelserna i jägargympan, säger Jennie Löfgren, sjukgymnast på paramedicin vid Lycksele lasarett, i ett pressmeddelande.

Till skillnad från annan motion är inte syftet att bli svettig, utan att bara få ett avbrott i det farliga stillasittandet. Även för de som tränar regelbundet några gånger i veckan men sitter still resten av tiden så finns en ökad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdom.

Ska hjälpa blodcirkulationen och hjärnan

Att ta en paus och göra några rörelseövningar kan göra så att du får mindre spänningar och mer syrerikt blod, som ger dig mer energi och gör att du tänker bättre.

– Med pausövningar påverkas ämnesomsättningen och förbränningen ökar vilket istället skyddar mot sjukdom. Sitter du stilla mycket och är spänd i axlar, armbågar och nacke så ökar pausgympan blodcirkulationen i kroppen. Det kan behövas rörelsepauser både på jobbet och på fritiden, säger Cecilia Edström, hälsoutvecklare vid Västerbottens läns landsting i pressmeddelandet.

Jennie Löfgren hoppas att jägargympan inspirerar andra att hitta träningen i vardagen – där man är – och att det inte behöver vara så komplicerat.

– Tanken är att gympan ska gå snabbt, vara lätt att genomföra för att sedan enkelt kunna återgå till det man höll på med, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.