Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spängerna runt Grössjöns naturreservat blir mer och mer slitna. Foto: Erik Iversen/SVT

Grössjöns naturreservat förfaller – pengar saknas för skötseln

Publicerad

Grössjöns naturreservat i Umeå håller på att förfalla eftersom underhållet ligger efter. Området är populärt för såväl utflykter som träning men trasiga spänger utgör en stor skaderisk för den som vill nyttja platsen. Kommunen har en plan, men då krävs pengar från politiskt håll.

– Vi har inte skött det, de senaste tio åren, säger Ari Leionen (S) fritidsnämndens ordförande.

Enligt kommunen är området vid sjön, som ligger mellan Umeå och Yttertavle, prioriterat och har höga värden för kommuninvånarna. Om dagens skick skulle bestå så konstaterar man att det inte blir lika besöksvänligt.

– Skicket i Grössjön är ganska mycket under den kommunala standard vi har. Vi vill ha en grundnivå som är bra och det är det inte, säger Anders Linder, driftchef på Umeå fritid.

Verksamheten har idag inte en budget för att sköta och ta hand om området och hoppas att det ska prioriteras till nästa år. Vissa delar av naturreservatet har rustats upp men på flera platser har virke till spänger blivit liggande i skogen.

Behövs ett par miljoner

– Men problemet är oftast driften och vi har en välfungerande organisation. Det är bara att skala upp den lite grann men vi har kört in i väggen, säger Anders Linder.

Han uppskattar att det krävs ett par miljoner för att komma upp i grundstandard.

Bland politikerna är man väl medvetna om hur det ser ut uppe i Grössjöns naturreservat. I våras togs ett beslut i kommunfullmäktige att driften skulle skötas av fritidsnämnden, men nämndens ordförande Ari Leionen (S) är inte nöjd med dagens skick.

Leionen (S): ”Vi har inte skött det”

– Det är inte bra, långt ifrån bra. Grössjöns naturreservat är något vi måste jobba med, säger Leionen som tycker att kommunen låtit området förfalla.

– Vi har inte skött det, de senaste tio åren.

Varför ser det ut som det gör då?

– Under de här åren har vi inte varit överens i kommunen. I höst ska vi ta tag i fritidsnämndens budgetarbete och då får nämnden vara med och prioritera fram de här frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.