Här, i migrationsverkets lokaler, genomfördes övningen som fick personal att ta mycket illa vid sig. – Jag tycker att det är helt obefogat med en sådan här övning, säger en anställd till SVT. Foto: SVT.

Personal kritisk till hotövning på Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen genomförde Migrationsverket i Umeå en hotövning för personalen. En anställd fick pulver över sig, brandlarmet gick och ett hotfullt samtal ringdes in – utan att anställda förstod att det handlade om en övning.

– Vissa fick panik, en grät och några ville inte stanna på jobbet, säger en i personalen till SVT.

Det hela inleddes med att en anställd öppnade ett paket som innehöll pulver.

– Personen fick en massa pulver över sig, sedan fick någon annan ett hotfullt telefonsamtal, säger en anställd som vill vara anonym.

För flera anställda blev det en mycket jobbig upplevelse.

– Vissa fick lite panik, en kollega blev ledsen och grät och några ville inte vara kvar på jobbet när det var över, säger en anställd till SVT.

Anställda ska ha fått information

Enligt Migrationsverkets presstjänst ska personalen tidigare informerats både skriftligt och muntligt om att en övning skulle hållas. Men inte när eller hur den skulle hållas. 

– Övningen gick ut på att det skulle vara ett riktat hot mot Migrationsverket i Umeå och en fingerad brand. Efter övningen ska det hållits någon form av genomgång med de omkring 60 medarbetare som deltog i övningen, säger Pierre Karatzian på presstjänsten.

Men den i personalen som SVT har pratat med säger att hen inte har uppfattat att det skulle ske någon övning av den här typen. 

– De har sagt på något möte att vi gör övningar ibland, men då har ju jag tänkt på vanliga brandövningar. 

”Helt obefogat”

Först efter att brandlarmet gått och de anställda kommit till sina uppsamlingsplatser avslöjades att det handlade om en övning.

– Jag tycker att det är helt obefogat med en sådan här övning. Man vet inte vad folk gått igenom tidigare i sina liv och att försätta folk i såna här krissituationer är onödigt, säger en anställd som vill vara anonym.

”Olyckligt”

Enligt presstjänsten har varken ansvarig för övningen eller cheferna på kontoret i Umeå kännedom om att någon medarbetare lämnat arbetet efter övningen.

– Det är givetvis olyckligt om enskilda medarbetare upplevt obehag under övningen. Det är något man får ta till sig och fundera vad som går att göra annorlunda till framtida övningar, säger Pierre Karatzian.

Övningen kommer att utvärderas av och med de anställda på kontoret i Umeå. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.