Vårdens sommarsemester kan påverkas – så jobbar Region Västerbotten Foto: SVT

Vårdpersonalens sommarsemestrar kan påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin väntas drabba Västerbotten som värst just före sommaren och det är inte omöjligt att vårdens semesterplanering går i kras. Enligt ledningen för Region Västerbotten är läget svårplanerat.

– Vi kan behöva göra en omfallsplanering, men personalen ska få semester, vi jobbar för det, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Västerbotten.

När coronasmittan slår till fullt ut i Västerbotten är det ingen som vet, men flera inom Region Västerbottens ledning skattar nu både omfattning och tidsperiod. Mycket lutar mot att flest måste vårdas på sjukhus just före sommaren och det påverkar förstås den planerade semestern för många.

– Vi går inte ut och säger att semestern kommer att kortas men kan inte utesluta att planeringen som ligger kan komma att göras om, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör vid region Västerbotten.

Coronaviruset i Västerbotten

Det kan även bli tal om att vårdpersonal lånas ut till andra områden i landet, om det skulle behövas förstärkning under någon period.

– Hjälper vi dem så får de hjälpa oss senare, säger Brita Winsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet