Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vaccinsamordnaren om varför personer under 18 inte får en tredje dos. Foto: Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg/TT, SVT

Personer under 18 år erbjuds inte dos 3 – kan ställa till det vid resor: ”Blir knepigt”

Uppdaterad
Publicerad

I nuläget erbjuds inte en tredje dos till personer under 18 år. Detta kan ställa till det för ungdomar som ska ut och resa till länder där det krävs vaccinationsintyg.

– Det blir jätteknepigt för dem. Men vi vaccinerar inte för att folk ska kunna resa, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare.

Vissa länder ställer krav på ett visst antal doser och hur gammal den senaste dosen får vara. Olika länder har olika krav men det kan vara att den senaste dosen ska vara tagen inom 180 eller 270 dagar.

– Det är många som har uttryckt att de har svårt att få resa och sedan finns det en del unga personer som är oroliga över att det gått länge sedan deras förra dos, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare.

”Kan komma att ändras”

Region Västerbotten följer Folkhälsomyndigheternas direktiv och erbjuder därför inte personer under 18 år en dos 3.

– Just nu finns ingen plan för att erbjuda en tredje dos till den åldergruppen. Men det kan komma att ändras. De blir inte allvarligt sjuka och de har ett visst skydd från deras tidigare vaccin, säger Ronny Lestander.

Vaccinsamordnaren tycker dock att det kan vara en idé att se över detta och kommer att lyfta frågan till Folkhälsomyndigheten.

– Vi kanske ska vara flexibla att erbjuda det. Jag tänker mig att det inte skulle bli en jättebelastning att erbjuda dem en tredje dos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet