Piratpartisten Viktor Alakörkkö om artikel 13: “En form av nätcensur”

Publicerad

Politikern Viktor Alakörkkö står på fjortonde plats för Piratpartiet inför EU-valet. Han är motståndare till det nya upphovsrättsdirektivet som röstades igenom under våren. Det är framförallt en punkt som svider: Artikel 13.
– Det blir effektivt en form av nätcensur, säger Viktor Alakörkkö (PP)

Umepolitikern Viktor Alakörkkö, från Piratpartiet, är kritisk till Artikel 13 och för honom är det en viktig fråga inför EU-valet.

– Filter på nätet kommer begränsa vad vi användare laddar upp och just eftersom detta är automatiserat kommer man inte kunna ta hänsyn till parodi och satir, säger Viktor Alakörkkö.

Behövs det inte bättre upphovsrättsskydd på nätet?

– I dagens digitala samhällsklimat remixar man, tar vid där andra slutat. Jag skulle snarare säga att upphovsrätten behöver hänga med i hur kulturen formar sig. Det är lite av en generationsfråga.

Vad kommer bli värre?

– Direktivet är ju tvingande. Alla måste implementera detta. Idag står det mig fritt att starta en konkurrent till Youtube, men nu blir det ett stort problem eftersom filtreringen för med sig stora kostnader. Detta slår ut mindre aktörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer