Delade åsikter om nytt upphovsrättsdirektiv – hör vad folk tycker i klippet ovanför  Foto: Janerik Henriksson, TT/SVT

“Internetdödaren” engagerar unga – men tyst inför EU-valet

Publicerad

Nya upphovsrättslagar har gjort EU till en snackis bland unga. Men få politiker har lyft frågan inför EU-valet.
– Inget av partierna har det här uppe som en fråga de driver, åt varken det ena eller andra hållet. Det är lite märkligt, säger statsvetaren Magnus Blomgren.

Det var i mars som det så kallade upphovsrättsdirektivet röstades igenom i EU-parlamentet. Ja-sidan vann med 348 röster mot 264. Bland de svenska parlamentarikerna var en majoritet emot hela eller delar av förslaget. Kritiker har kallat direktivet för ”internetdödaren” och menat att förslaget kan tvinga sociala medieplattformar att införa filter för att hindra spridning av exempelvis musik.

Lite uppmärksamhet för ”internetfrågor”

Lagarna har väckt en hel del debatt – särskilt bland unga människor - men kommer antagligen ändå inte påverka hur folk röstar i EU-valet. Det säger Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet. Något han tror beror på att frågan inte lyfts särskilt mycket i media eller av politikerna. 

– Inget av partierna har det här uppe som en fråga de driver, åt varken det ena eller andra hållet. Det är lite märkligt.  

Han säger att ”internetfrågor” generellt inte får så mycket uppmärksamhet. 

– Eftersom den inte lyfts så mycket i det offentliga kan man inte förvänta sig att människor ska ha en uppfattning.

Delade åsikter

När SVT frågar människor på stan så är det tydligt att åldern påverkar både vad man vet om artikel 13 och om den påverkar hur man röstar. 

Men kanske är de allra mest engagerade för unga för att ens gå och rösta. 

- Min lillebror, som är 15 år, frågade senast i morse om det går att rösta bort artikel 13 i EU-valet. Han tycker inte att den är bra, säger Maja Sund i Umeå. 

Delade åsikter om nya upphovsrättsldirektivet – hör vad folk tycker i klippet ovanför

SVT rapporterade · Upphovsrätt och EU-valet

God kväll! Vi vill tacka alla er som delat med er av era åsikter kring artkel 13. Nu stängs chatten ner. /Elin Janeröd, webbreporter.
15.56
Röstar ej i EU valet p.g av att det finns inga alternativ att rösta på
15.56
Nej .det påverkar ej EU valet i mitt fall
15.56
Små konstnärer och liknande är bra! De flesta små aktörerna vet också hur man kan få in stålar(patreon osv) utan att lobba i bryssel. Att miljardföretag "förlorar" pengar på att fattiga och de med pressad ekonomisk situation också vill se t.ex en populär film är något de får ta helt enkelt. Att dela upphovsrättsskyddat material utan att man själv går med vinnst borde vara lagligt.
17.13
Det vore praktiskt om ni i samband med artikeln kunde redovisa och påminna hur de olika partiernas representanter ställt sig till och röstat angående länkskatt och införande av filternet.
Känns som det här är en symbolpolisk fråga där EU-politikerna och deras partier förtjänar viss konkret återkoppling från väljarna. Personligen är jag skeptiskt till tanken på länkskatt till källreferensartiklar eller censur i form av filternet.

Det finns förvisso fler valfrågor så väljarna får göra en personlig översyn över hur partierna och dess representanter inte bara propagerat utan även i praktiken agerat i frågor som berört dem mest.
I mitt tycke är det dock viktigt att man hursomhelst röstar. Det finns ett flertal lokaler man kan förhandsrösta på.
@N.N. - Hej! Vi kommer att publicera en artikel under kvällen med en faktaruta som redovisar hur de olika partierna röstade när det gäller upphovsrättsdirektivet.
I den här artikeln ligger en faktaruta där du kan se hur alla EU-parlamentariker röstade:
17.13
De som har upphovsrätten vill både äta kakan och ha den kvar d v s de vill både synas och höras och samtidigt inte synas och höras.
Sociala medier tillhandahåller plattformar där det går att lägga in material.
De som har upphovsrätten måste själva ta ett ansvar i vilken omfattning de vill dela med sig.
17.38
Jag är för yttrandefrihet och emot censur.
Jag vill inte ha ett begränsat internet.
18.39
Bara tre svenska EU-parlamentariker röstade för det nya upphovsrättsdirektivet. Hör varför Stefan Löfven tycker att direktivet behövs:
 
18.51
Ja, Socialdemokraterna svek när de röstade för att segregera internet och uppfylla lobbyisters vilda drömmar.
19.06
Jag vet vad jag ska rösta på, upphovsrätt inte avgörande.

EU:s nya upphovsrättsdirektiv

Visa
  • Artikel 13 är en av 32 punkter i EU:s nya upphovsrättsdirektiv som röstades igenom i EU-parlamentet 26 mars.
  • Frågan har varit omdebatterad och delat parlamentet på mitten.
  • De flesta svenska parlamentarikerna vill att direktivet omarbetas, men i EU-parlametet förlorade deras sida med 312 röster mot 317.
  • Syftet med direktivet är att skydda upphovsrättsägare.
  • Nu ska företag, som Youtube, Facebook och Twitter, ta ansvar för att upphovsrättsskyddat material inte sprids via deras sajter på felaktigt sätt.
  • I upphovsrätten finns undantag, exempelvis för parodier och recensioner, men det finns oro att direktivet kommer påverka även för den som vill använda upphovsrättsskyddat material lagligt.
  • Kritiker menar att detta förstör ett fritt och öppet internet. Andra tycker det är nödvändigt för att skydda upphovsrättsägare.
  • Artikel 13 har under processens gång flyttats och blivit artikel 17, men är allmänt känd som artikel 13.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet