Foto: Janerik Henriksson, TT/SVT

”Internetdödaren” engagerar unga – men tyst inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Nya upphovsrättslagar har gjort EU till en snackis bland unga. Men få politiker har lyft frågan inför EU-valet.

– Inget av partierna har det här uppe som en fråga de driver, åt varken det ena eller andra hållet. Det är lite märkligt, säger statsvetaren Magnus Blomgren.

Det var i mars som det så kallade upphovsrättsdirektivet röstades igenom i EU-parlamentet. Ja-sidan vann med 348 röster mot 264. Bland de svenska parlamentarikerna var en majoritet emot hela eller delar av förslaget. Kritiker har kallat direktivet för ”internetdödaren” och menat att förslaget kan tvinga sociala medieplattformar att införa filter för att hindra spridning av exempelvis musik.

Lite uppmärksamhet för ”internetfrågor”

Lagarna har väckt en hel del debatt – särskilt bland unga människor - men kommer antagligen ändå inte påverka hur folk röstar i EU-valet. Det säger Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet. Något han tror beror på att frågan inte lyfts särskilt mycket i media eller av politikerna. 

EU-valet 2019

– Inget av partierna har det här uppe som en fråga de driver, åt varken det ena eller andra hållet. Det är lite märkligt.  

Han säger att ”internetfrågor” generellt inte får så mycket uppmärksamhet. 

– Eftersom den inte lyfts så mycket i det offentliga kan man inte förvänta sig att människor ska ha en uppfattning.

Delade åsikter

När SVT frågar människor på stan så är det tydligt att åldern påverkar både vad man vet om artikel 13 och om den påverkar hur man röstar. 

Men kanske är de allra mest engagerade för unga för att ens gå och rösta. 

- Min lillebror, som är 15 år, frågade senast i morse om det går att rösta bort artikel 13 i EU-valet. Han tycker inte att den är bra, säger Maja Sund i Umeå. 

Delade åsikter om nya upphovsrättsldirektivet – hör vad folk tycker i klippet ovanför

EU:s nya upphovsrättsdirektiv

  • Artikel 13 är en av 32 punkter i EU:s nya upphovsrättsdirektiv som röstades igenom i EU-parlamentet 26 mars.
  • Frågan har varit omdebatterad och delat parlamentet på mitten.
  • De flesta svenska parlamentarikerna vill att direktivet omarbetas, men i EU-parlametet förlorade deras sida med 312 röster mot 317.
  • Syftet med direktivet är att skydda upphovsrättsägare.
  • Nu ska företag, som Youtube, Facebook och Twitter, ta ansvar för att upphovsrättsskyddat material inte sprids via deras sajter på felaktigt sätt.
  • I upphovsrätten finns undantag, exempelvis för parodier och recensioner, men det finns oro att direktivet kommer påverka även för den som vill använda upphovsrättsskyddat material lagligt.
  • Kritiker menar att detta förstör ett fritt och öppet internet. Andra tycker det är nödvändigt för att skydda upphovsrättsägare.
  • Artikel 13 har under processens gång flyttats och blivit artikel 17, men är allmänt känd som artikel 13.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet