Planet landade till slut i Umeå efter omvägen till Skellefteå Foto: SVT

Plan på väg till Umeå tvingades landa i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Ett plan som var på väg från Stockholm till Umeå under onsdagskvällen, tvingades landa i Skellefteå. Anledningen ska enligt uppgifterha rört sig om dåliga bromsvärden på landningsbanan i Umeå.

Passagerare som befann sig på planet fick inför landning i Umeå veta att det rådde dåliga bromsvärden på landningsbanan och att den var tvungen att sopas innan planet kunde landa.

Men efter att ha cirkulerat i 20 minuter, fick planet fortsätta till Skellefteå där det landade vid 19-tiden, 30 minuter efter ankomsttid.

Swedavia vill inte kommentera

På Swedavia kan man inte kommentera händelsen utan hänvisar till Skellefteå Flygplats och flygbolaget Norwegian, men menar att inga andra avgångar från Stockholm till Umeå ska vara påverkade.

– Jag pratade med flygplatsen, men då de landade i Skellefteå får vi hänvisa till Norwegian, Ellen Laurin presskommunikatör på Swedavia.

Däremot så är en avgång senare ikväll från Umeå till Stockholm försenad.

Bristande underlag och kraftig vind

Efter misslyckade försök att få tag i bussar för att skjutsa passagerarna tillbaka till Umeå vid 19.35 på kvällen, så tankades planet för att göra ett nytt försök att landa i Umeå.

Planet, en Boeing 737 med 66 passagerare ombord, kunde lyfta från Skellefteå klockan 20.00 och landade utan problem i Umeå 20.26, drygt två timmar försenat. Swedavia meddelade senare på kvällen att orsaken till att planet inte kunnat landa var på grund av det bristande underlaget i kombination med kraftig vind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.