Foto: SVT

Planerade att bygga kraftverk i Vindelälven

Publicerad

1993 blev Vindelälven utsedd till nationalälv. Älven blev därmed fri från utbyggnader. Men det kunde ha sett annorlunda ut. På 60-talet hade nämligen Vattenfall stora planer för älven och först ut var Långforsen.

På 60-talet planerade Vattenfall att bygga tio stycken vattenkraftverk i Vindelälven mellan Sorsele och Vindelälvens sammanflöde med Umeälven. Totalt skulle bolaget göra en investering på upp mot 900 miljoner kronor, vilket skulle resultera i 2,8 miljarder kilowatt-timmar.

Först ut var Långforsen och 1965 lämnade Vattenfall in en ansökan om att få bygga ett kraftverk. Färdiga ritningar fanns över bygget och det enda som saknades var ett tillstånd. Men frågan skulle komma att bli en stor debatt som pågick i flera år. Till slut klev ansvariga politiker emellan och 1970 sa regeringen Palme nej till en utbyggnad.

– Politiken tog över och en drivande kraft i den ominriktningen var Nancy Eriksson som fick regeringen att ändra uppfattning och man beviljade inte någon utbyggnad. På den tiden hade politiken lite mer styrförmåga över de här statliga verken, berättar Åke Sandström (C) som var med under 60-talet.

Hade påverkat fisket

Det finns flera exempel på hur dammbyggena längs älven skulle påverkat landskapet, men gårdarna vid Långforsen hade klarat sig. Däremot hade det fått andra konsekvenser.

– Man är eniga om att fisket skulle ha påverkats jättemycket och det har ju blivit bra nu i Vindelälven. Kanske inte just i sommar, men det har varit rekordår tidigare år, säger Åke Sandström.

I Vattenfalls ansökning går det också i ett avsnitt att läsa följande om fisket:

”Lax och havsöring har inom den av Långforsen berörda sträckan av älven naturliga reproduktionsmöjligheter, vilka genom utbyggnaden kommer att gå förlorade. Kompensation kommer att ske genom utsättning av odlad smolt.”

Blev nationalälv

Trots Vattenfalls långt gångna planer blev det alltså ingen utbyggnad av Vindelälven för när bygget i Långforsen blev utan tillstånd föll också planerna på de nio resterande kraftverken. I stället fick den förbli fri och 1993 blev den utsedd till nationalälv, något som i helgen firas.

– Älven är ju en av våra nationalälvar och det firar vi med en speciell dag på lördag. Älven är en otrolig tillgång för turismen och kan det nu bli ett biosfärsområde också så får den en europeisk plattform på det sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.