Dorina Grundberg, i mitten, har på bara några dagar hittat nära 30 figurer. Isak Lundberg och Daniell Mörtsell deltar i spelet. Foto: Leif Henningsson.

Pokéfrälsta vallfärdar till kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Pokéfebern har slagit till över hela landet. Även på lite mindre orter samlas folk för att jaga varelser i sina mobiltelefoner.

Vad är det som lockar ungdomarna i Malå till kyrkan på kvällarna? Ja, inte är det av några religiösa skäl som man samlas.

Orsaken är istället det nya spelet Pokémon Go och det ”PokéStop”, ett slags laddningsstation för pokemonbollar, som strategiskt placerats vid kyrkan.

– Jag har hittat 28 stycken figurer hittills, berättade Dorina Lundberg, entusiast och pokémonjägare.

Se när SVT följer med på Pokémonpromenad

Tidigare i veckan snurrade en mängd ungdomar runt samhället i jakten på ”monster” och framåt tiotiden på kvällen pustade några ut på kyrktrappan.

De hade bland annat sökt uppe på toppen av Tjamstanberget, mitt i samhället, förgäves.

Vilket är det märkligaste stället ni hittat en Pokémon på?

– I farmors hus, skrattade Daniell Mörtsell.

Har inte varit störande

Erik Hugo Johansson, kyrkoherde i Malå och Sorsele församling, är för tillfället på semester men berättar att det han fått höra bara är positivt.

– Det har aldrig upplevts som störande på något sätt. Flera av ungdomarna har dessutom varit gamla konfirmander som småpratat med personalen vad jag förstår.

Han berättar att han själv har fem barn som vuxit upp med spel och att det som händer på kyrktrappan verkar vara väldigt oskyldigt.

– Så länge det inte är våldsspel så tycker jag det bara är positivt att unga är ut och rör på sig på sommarlovet. Jag har hört att spelet innebär risk för stora folksamlingar, men det tror jag inte vi behöver oroa oss för i lilla Malå, säger kyrkoherden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.