Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, är förfärad över händelsen i torsdagskväll. Foto: Fredrik Sandberg, TT/SVT

Polis i Umeå blev slagen med järnrör i huvudet vid ingripande

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett ingripande i torsdagskväll slog en man en kvinnlig polis hårt i huvudet med ett järnrör.

– Förfärligt och fullständigt oacceptabelt, säger polisens jourhavande förundersökningsledare Mats Bruhn.

Det var sent på torsdagen som polisen fick reda på att en person som de var angelägna om att omhänderta befann sig på en plats på Ersboda i Umeå. När patrullen anlände till platsen sprang mannen ifrån poliserna.

– De väljer naturligtvis att springa efter honom. Olyckligtvis får han tag på något metalliskt rör och när poliserna närmar sig honom väljer han att slå ett hårt slag med röret som träffar en av poliserna i huvudet, berättar Mats Bruhn.

Kraftig smärta och illamående

De andra poliserna kunde sedan övermanna mannen. Han greps och anhölls senare, misstänkt för grovt våld mot tjänsteman.

Polisen som blev slagen med järnröret fick köras till sjukhus med huvudskador, kraftig smärta och illamående.

– Hennes tillstånd tänker jag inte utveckla mer än så, men vi omhändertar hennes välmående på bästa sätt, säger Mats Bruhn.

”Fullständigt oacceptabelt”

Vad säger du om att en polis utsätts för detta i tjänst?

– Vi är naturligtvis förberedda på att omhänderta och frihetsberöva våldsamma personer och även att de sätter sig i motvärn, det ska vi kunna hantera. Men att gå så pass långt att man slår järnrör i huvudet på en polis, det är förfärligt och fullständigt oacceptabelt.

Den misstänkte mannen är fortsatt frihetsberövad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.