Det planerade kärnkraftsområdet i finska Pyhäjoki. Foto: Fennovoima

Polis ingrep mot aktivister

Publicerad

Polis ingrep på lördagen mot en grupp aktivister som ville stoppa arbetet på platsen för det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki. Just nu pågår trädfällning och vägbyggen i området.

Totalt var det ett tiotal aktivister på platsen, och tre av dem hade kedjat fast sig vid arbetsmaskiner. Polisen skar loss dem och avläsnade dem.

– Alla människor har rätt att vara där bara de inte stör arbetet, säger Heli Haikola som är Fennovoimas presskontakt i Pyhäjoki.

Det är polisen som flyttar demonstranterna som än så länge inte fördröjt arbetet.

– Vi håller oss till tidsplanen. Just nu avverkar vi skog på byggområdet. Sedan kommer en hel del andra byggnader som besökscentrum och kontor att byggas, säger Heli Haikola.

Pyhäjoki ligger omkring 15 mil fågelvägen från norrlandskusten i höjd med Skellefteå. Själva kärnkraftverket kommer inte att börja byggas förrän 2018 och det förutsätter att finska regeringen godkänner bygglovet – något som görs i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer