Jimmy Hanses till vänster och Michael Liljenberg, gruppchef för regionledningscentralen i Umeå, till höger. Foto: SVT/Privat

Polisen anmäler sig själva för tjänstefel

Publicerad

Polisen i Umeå anmäler nu sig själva för misstänkt tjänstefel i samband med att Jimmy Hanses inte fick hjälp när han larmade från hjälptelefonen i Vitnjul. 

SVT har i veckan berättat om Jimmy Hanses som blev sjuk i Ammarnäsfjällen. Han försökte larma efter fjällräddning via hjälptelefonen i Vitnjul, men den fungerade inte som den skulle. Flera larm gick fram till polisen men operatören som tog emot larmen hörde bara brusande ljud och inte vad Jimmy Hanses sa.  

– Dom borde förstått att något var fel, berättade en frustrerad Jimmy Hanses då.

Anmäler sig själva

Polisens rutin i det läget är att skicka fjällräddare till platsen, något som gjorts flera gånger i sommar. Men den här gången fick vakthavande befäl aldrig vetskap om larmet och polisen gör idag en officiell anmälan till internutredningen.

– Det gör vi för att utreda om det begåtts ett brott, ett tjänstefel, säger Michael Liljenberg gruppchef på regionledningcentralen i Umeå.

Polisen ringde och bad om ursäkt

När Jimmy Hanses får reda på att polisen nu utreder misstänkt tjänstefel blir han inte förvånad. 

– Det vore ju konstigt om dom inte gjorde det, för dom gjorde inget rätt här, säger han. 

Polisen har också varit i kontakt med Jimmy Hanses för att be om ursäkt och reda ut frågetecken, vilket han uppskattar. 

– Det är väldigt bra gjort. Det är rejält, säger Jimmy Hanses. 

SVT har tidigare begärt ut samtalsloggarna från regionledningcentralen men de är nu sekretessbelagda med anledning av utredningen om eventuellt tjänstefel. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

LARM I FJÄLLEN

Mer i ämnet