Hör polisen Michael Rystedt om de nya bevakningskamerorna Foto: SVT

Polisen sätter upp 16 nya bevakningskameror i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Umeå har beslutat att sätta upp fler bevakningskameror. Det rör sig om totalt 16 stycken som senast i slutet på juni ska sättas upp på de platser där det idag redan finns kameror. Kamerabevakningen har tidigare kritiserats, men polisen manar till lugn.

Umeå kommer få fler bevakningskameror. Idag finns kameror i stadsdelarna Ersboda, Ålidhem och Umeå centrum. Polisen har ännu inte tagit ett beslut om de nya kamerorna kan komma att sättas upp i fler stadsdelar eller om det rör sig om samma områden.

Anledningen till att polisen sätter upp fler kameror är att de anser att kamerorna kommer hjälpa dem att lösa fler brott och öka tryggheten för allmänheten.

– Har vi lite fler kameror så kan vi täcka in brottsligheten på de här platserna bättre och vi tror att det här kan bidra till minskad brottslighet eller att den flyttar och då även försvagas, säger Michael Rystedt, chef lokalpolisområde Umeå.

Bevakningskamerorna har tidigare kritiserats för att stämpla vissa stadsdelar som ”dåliga” och boende i närheten av de bevakade platserna har varit oroliga över att känna sig övervakade i sina hem.

Hör Michael Rystedt besvara kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer