Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir tryggare” – i klippet berättar några Vännäsbor vad de tycker om polisens beslut att sätta upp kameraövervakning i centrum. Foto: Nader Sedehi/SVT

Polisen sätter upp övervakningskameror i Vännäs

Uppdaterad
Publicerad

Under tre månader framöver kommer polisen ha kameraövervakning i delar av centrala Vännäs.

– Jag tycker att det är bra, säger Vännäsbon Sonja Alriksson.

Det är en del av polisens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete som ligger bakom beslutet att sätta upp kameror.

De Vännäsbor som SVT pratat känner sig trygga, men tror ändå övervakningen kan bidra till minskad brottslighet och större trygghet. Ett par av dem nämner också händelserna nyligen med en blottare i Vännäs.

– Man får bättre koll på vad som händer i samhället, bara det inte kränker någons integritet, säger Folke Löfström.

Hur får polisen använda övervakningskamera?

Polisen använder fasta, tillfälliga, och mobila lösningar som exempelvis drönare för kamerabevakning på offentliga platser. De kan även använda kroppskameror, och 360-graderskameror på en del polisbilar.

Syftet är normalt att förebygga, förhindra eller upptäcka allvarlig brottslighet, samt att kunna utreda eller lagföra brott som skett.

Kameraövervakning vägs mot den personliga integriteten, som skyddas av bland annat dataskyddsförordningen, brottsdatalagen och kamerabevakningslagen. Allmänheten upplyses om bevakningen med skyltar eller på annat tydligt sätt.

Polisen kan använda egna kameror eller dela utrustning med andra samhällsaktörer som har kamerabevakning.

Normalt sparar polisen materialet i max två månader, men det kan sparas längre om det behövs i till exempel en förundersökning.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.