Hör Sorselebor, polischefen i södra Lappland och inrikesminister Mikael Damberg (S) om effekterna av att polisen har beredskap istället för patrullering på nätterna. Foto: SVT

Polisen slutade patrullera inlandet på natten: ”Betydligt fler resurser dagtid”

Uppdaterad
Publicerad

För ett halvår sedan slutade polisen i södra Lappland patrullera nattetid. Istället infördes beredskap i hemmet. Enligt polisen har det här frigjort fler resurser dagtid. Lösningen kan nu komma att införas i glesbygd över hela landet.

– Jag tror att det här kommer bli standard, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Polisen i södra Lappland blev vid årsskiftet först ut i landet att sluta patrullera nattetid. Istället infördes beredskap i hemmet. När nu ett halvår har gått konstaterar polisen att fler resurser frigjorts dagtid.

– Vi täcker en yta stor som Danmark. Sannolikheten att en patrull ute på vägarna ska ramla på något är inte så stor. Då gör vi bättre nytta om vi vilar och är beredda att rycka ut när det händer något, säger Marcus Nilsson, lokalpolisområdeschef i södra Lappland.

Även facket är positiva

Enligt Sorselebor som SVT pratat med har det varit fler poliser synliga dagtid den senaste tiden.

Även Polisförbundet tycker att lösningen har många fördelar.

– När vi pratat med medlemmar har alla varit nöjda, säger Joakim Moritz, vice ordförande i Polisförbundet Västerbotten.

Inrikesministern tror att lösningen kommer bli standard

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har haft ett möte med representanter från polisområde södra Lappland. Han tror att det här är en lösning som kommer införas på fler håll i landet.

– Jag tror att det här kommer bli standard i glesbefolkade områden, säger Mikael Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.