Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polis Fredrik Jeppsson om vad som är viktigast att tänka på om man ska hyra ut sin bostad. Foto: SVT/Ida Thellenberg

Polisen i Umeå varnar – uthyrda bostäder kan användas för prostitution

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att tjäna en extra slant genom att hyra ut sin bostad ökar under stora evenemang.

Nu varnar polisen för att uthyrda bostäder användes som bas för människohandel och prostitution under rally-VM ifjol.

– Kolla upp vem du hyr ut till, säger Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå.

 I Umeå och närliggande kommuner finns just nu många annonser ute med hem som hyrs ut under rally-VM i februari. Men för att undvika att bli lurad finns en del att tänka på. Förra året fick polisen in en handfull anmälningar där bostäder användes som bas för människohandel och prostitution.

-  Det handlade om enstaka adresser, men det förekom. Fundera därför alltid lite extra och kontrollera hyresgästen noga innan du hyr ut, säger Fredrik Jeppsson.

Svenska rallyt 2023

Fotografera bostaden

Den som bor i hyresrätt eller bostadsrätt behöver ett tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsförening för att få hyra ut i andra hand. Att inventera och dokumentera sin bostad är ett annat tips.

– Fotografera bostaden, plocka undan värdefulla ägodelar och kolla upp vad dina försäkringar täcker vid uthyrning, säger Fredrik Jeppsson.

Hör vad som är allra viktigast att tänka på och hur du håller koll på din bostad under uthyrningen, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt 2023

Mer i ämnet