Foto: SVT/TT

Polisen tipsar föräldrar inför festival

Uppdaterad
Publicerad

I helgen arrangeras både Trästockfestivalen i Skellefteå och Motorveckan i Lycksele. I samband med det passar polisen i Västerbotten på att dela med sig av tips på hur föräldrar med tonåringar kan agera innan söner och döttrar ger sig ut i vimlet.

Under fredagen drar Trästockfestivalen i Skellefteå igång och på lördag startar Motorveckan i Lycksele. I samband med sommarens folkfester passar därför polisen i Västerbotten på att tipsa föräldrar i länet som har tonåringar om vad man kan tänka på och göra för att både minska och förebygga att eventuella tråkigheter ska uppstå.

Enligt Malin Axroth, polisområdeskommunikatör i Västerbotten är frågan om alkohol och langning ett återkommande tips som är värt att lyfta.

– Det ena är väl att säga nej till att köpa ut och prata med de om alkohol och droger och föra den dialogen med de och ta upp frågan om langning, säger hon.

Viktigt att hålla ihop

Axroth tycker också att det är viktigt att prata med sina tonåringar om vikten att hålla ihop. Enligt henne är det bra om ens tonåringar och kompisar kan vara samlade hela kvällen.

– Det är viktigt att hålla koll på varandra om man är ute och att man tar hand om varandra. Försök att hålla ihop gänget från det att man går ut till att man går hem. Det är också bra att man följs åt på väg hem så att ingen går själv.

Som förälder kan det också vara bra att hålla kontakt med sitt barn under kvällen.

– Ta gärna kontakt med din tonåring under kvällen för att visa att du finns där. Det kan man göra antingen genom att ringa, sms:a eller kanske vara den skjutsar hem tonåringen och dess kompisar.

Polisen: Så kommunicerar du med tonåringar innan och under festivalkväll

Ge inte tonåring alkohol och prata gärna om det i hela familjen. Tro inte på myten att andra vuxna köpet ut till minderåriga.

Prata med andra vuxna för att hjälpas åt att hålla koll på vad som händer under festivalkvällarna.

Kom överens i förväg om hur du och din yngre tonåring kan ha kontakt under kvällen.

Uppmana din tonåring till att ta hand om varandra så att ingen lämnas ensam och riskerar att råka ut för tråkigheter.

Besök gärna själv festivalen.

Reflektera om och hur du själv vill dricka alkohol utifrån att din tonåring är ute på festival.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.