Foto: Polisen

Polisens uppmaning: Gör inte detta med din motorvärmarkabel

Publicerad

Polisen i Umeå har uppmärksammat att allt fler trafikanter snurrar sin motorvärmarkabel runt extraljusen på bilen. Nu går man ut med en uppmaning till folk att sluta med detta.

Polisen vill inte att bilens extraljus används som kabelvinda för motorvärmarkabeln. Anledningen är att när polisen ska göra en slagning i deras register på registreringsnumret med hjälp av deras kamerasystem, ANPR – går inte detta.

– Slagningarna görs för upptäcka avvikelser såsom stulna, obesiktade, oskattade fordon, ägare som saknar körkort etc. Helt enkelt för att bekämpa brottslighet, skriver trafikpolisen Johan, på Polisen i Umeås facebooksida.

Polisen vill ha hjälp att sprida budskapet och informerar om att dold och svårläst registreringsskylt ger böter på 1500 kronor.

– Låt kabeln ligga inne i bilen, skriver Johan.

Fakta: ANPR

Visa

– Förkortningen står för Automatic Number Plate Recognition, automatisk avläsning av registreringsskyltar.

– Efter att skattemärket på bilar togs bort 2010 har polisen haft behov av ett verktyg för att enkelt upptäcka fordon som till exempel har körförbud eller är efterlysta.

– Enligt polisen lagras inga uppgifter.

– Någon statistik över hur många fordon med brister som upptäcktes under vårens testperiod finns inte, eftersom informationen i datorn raderas efter en träff av integritetsskäl. Inför hösten utvecklar Rikspolisstyrelsen systemet så att anonym statistikuppföljning blir möjlig – antal träffar, typ av brister och var de upptäcks.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer