Flera älgincidenter på Nydala i Umeå senaste veckan – nu ska tre älgar skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Älgen som attackerade en kvinna i 60-årsåldern i Nydalaspåret i Umeå på onsdagskvällen har jagat ytterligare två personer tidigare i veckan.

Enligt polisen har älgkon visat ett ökat aggressionsbeteende de senaste dagarna.

– Vi uppmanar till försiktighet. Ser man henne – vänd om, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare hos polisen.

Efter onsdagskvällens älgattack på en skidåkare åkte polisen ut för att lokalisera älgkon som gått till attack samt hennes två kalvar. Mörkret satte dock stopp för sökandet och istället kommer jägare skickas ut under fredagsmorgonen.

– Vi måste vänta en dag för att samla på oss lite krafter och lägga upp taktiken så att det går så smidigt och snabbt som möjligt, säger Joacim Lundqvist.

Kommer ni skjuta alla tre älgar?

– Jo, det måste nog bli så.

Skidklubb flyttar sin träning

Älgattacken påverkar aktiviteten i det annars så populära Nydalaspåret under torsdagen. SVT:s reporter Lukas Johansson berättar att det är betydligt färre åkare än vanligt ute i spåret under torsdagsförmiddagen.

IFK Umeå har också beslutat att flytta kvällens träning från Nydala till Ersmarksberget, med anledning av händelsen.

Skulle någon bege sig ut på Nydala och stöta på älgarna manar Joacim Lundqvist till försiktighet. Polisen har, förutom onsdagskvällens attack, fått in anmälningar om ytterligare två incidenter med älgkon den här veckan. I de andra fallen har älgen jagat personer, utan att någon kommit till skada.

– Ser man henne, vänd om och utmana inte mer. Hon har redan vunnit några gånger nu och då blir hennes revirhävdande starkare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.