Bilden är en genrebild och har ingen koppling till händelserna i texten. Foto: TT

Polisens varning: ”Lämna inte hundar i varma bilar”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har nåtts av flera samtal rörande hundar instängda i varma bilar på påskaftonen. Nu går man ut med en varning inför att värmen sveper in över länet.– Vi vill uppmärksamma alla hundägare om att inte lämna hundar i en varm bil, säger Marie Andersson, kommunikatör vid Västerbottenspolisen.

Klockan 09.30 under påskaftonen kontaktades polisen med anledning av att en hund satt i en parkerad bil i solen. En privatperson hade reagerat och kontaktade polisen.

När polisen var i kontakt med ägaren sade sig den ha kontroll över situationen.

Tio minuter senare kontaktades polisen ännu en gång, den här gången var det en hund instängd i en bil i Hemavan. Polisen försökte nå bilägaren men när en patrull åkte till platsen var hunden inte kvar i bilen.

– Med anledning av att vi nu går mot varmare årstider vill vi uppmärksamma alla hundägare att inte lämna hundar i en varm bil. Det är förknippat med stora risker, även om bilen står i skuggan, säger Marie Andersson, kommunikatör vid Västerbottenspolisen.

Hur stort problem är det här?

– Vi har haft två ärenden nu på förmiddagen och vi har haft något enstaka tidigare. Men det kommer öka nu på grund i och med den här säsongen som börjar dra igång, det kommer komma fler samtal

Lämna inte hunden i bilen

Polisen rekommenderar att inte lämna hundar i bilar över huvud taget.

– Det är förknippat med stora risker att lämna ett djur i en varm bil. Även om bilen står i skuggan och du lämnar en glipa i fönstret för ventilation kan det snabbt bli mycket varmt inne i en bil, säger Andersson.

I faktarutan nedan kan du se polisens tips på hur man som privatperson kan agera om man ser en hund instängd i en varm bil.

Fakta: Så gör du om du ser en hund instängd i en varm bil

Polisens rekommenderade åtgärder

  • Försök hitta ägaren av bilen
  • Kontakta polisen
  • Notera registreringsnummer
  • Notera klockslag och tidpunkter
  • Notera hur ventilation och lufttillförsel ser ut
  • I nödfall krossa rutan (om möjligt ha ett vittne)

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.