Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen om vad man bör tänka på för att undvika investeringsbedrägerier. Foto: Linnea Vennström/SVT, TT

Polisens varning: ungdomar dras med i pyramidspel

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar polisen i Umeå för att ungdomar utsätts för investeringsbedrägerier via sociala medier. Enligt Ulrica Heldebro vid polisen lockas ungdomarna av tanken på snabba pengar.

– Vi är oroliga att det ska röra sig om pyramidspel, säger hon.

Polisen har ännu inte fått in några anmälningar och inte heller inlett någon förundersökning men har genom kontakter fått höra att det pratas om fenomenet under en tid.

– Varför vi reagerar så starkt nu är för att det riktas mot ungdomar via sociala medier, säger Ulrica Heldebro, tillförordnad gruppchef för bedrägerigruppen.

Pyramidspel

Pyramidspel går ut på att alla deltagare går in med en insats och gör en procentuell vinst genom att rekrytera nya deltagare. Ju fler deltagare som går med desto fler måste värvas.

– Man måste alltid värva fler personer, klara man inte det rasar hela pyramiden och då förlorar man alla sina pengar. Men det här vet vi inte om det faktiskt sker än, säger Ulrica Heldebro.

Polisen: var försiktig

Polisen uppmanar ungdomar och föräldrar att vara uppmärksamma och försiktiga med var man väljer att investera sina pengar.

– Nätverksförsäljning i sig är inte olagligt, men om det övergår i pyramidspel så är det olagligt, plus att man kan förlora mycket pengar.

Hör Ulrica Heldebro om vad man ska vara uppmärksam på för att inte luras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.