Foto: SVT

Polisutbildning lyckas inte fylla platserna

Publicerad

Många platser gapar tomma på polisutbildningen i Umeå. Man hade planerat för 225 studenter, men i vår blir det bara 130. Förklaringen kan vara att många söker till utbildningar nära hemorten och att flera faller på de olika testerna.

– Vi fick krav på att öka utbildningen från 75 till 225 platser nu i vår. Tyvärr har vi bara lyckats besätta 130 platser. 95 platser kommer att stå tomma när utbildningen startar i vår, berättar Lars-Erik Lauritz föreståndare för polisutbildningen i Umeå.

I Stockholm och Växjö fylls utbildningsplatserna, men inte i Umeå. Alla polishögskolor har fått ökat tilldelning av studenter.

I Umeå har man gått från 75 till 225 platser. Totalt sökte 8.000 personer till polisutbildningen nu i vår i Sverige. 800 skulle tas in enligt planerna. Nu blir det bara 705.

Begåvningskraven sänktes

– Det handlar om regionala skillnader. Många vill studera vid hemorten, säger Lars-Erik Lauritz. 

Det har diskuterats om att sänka antagningskraven. I somras sänktes begåvningskraven ett snäpp, men en generell sänkning tror inte Lars-Erik Lauritz på.

– Nej. Vi får analysera siffrorna och se om vi kan skruva mer och träffa rätt, så vi kan hitta fler lämpliga poliser bland alla 8000 sökande, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer