Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Sara Keisu (S) om hur det ska fungera med elsparkcyklar i Skellefteå. Foto: Marit A Israelsson

Politiker ger klartecken för 300 elsparkcyklar i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsbyggnadsnämnden i Skellefteå har beslutat om riktlinjer för elsparkcyklar på offentlig plats, och ger klarsignal till de företag som vill etablera sig i stan.

– Vi gör så här för att det ska råda ordning och reda, säger Sara Keisu (S).

Elsparkcyklar har blivit en stor fråga i många kommuner. Mycket har handlat om kritik mot att de är inblandade i olyckor och att de ligger slängda lite överallt. Regeringen meddelar till exempel idag att man vill se ett parkeringsförbud på gång- och cykelbanor. Skellefteås nytagna riktlinjer innehåller också specifika områden där kör- och parkeringsförbud råder, liksom det finns utpekade låghastighetsområden.

– Åsikterna om dem är båda positiva och negativa men i och med de här riktlinjerna hoppas vi att det ska fungera bra både för dem som ska hyra de här elsparkcyklarna och övriga Skellefteåbor, säger socialdemokraten Sara Keisu.

Går att köra utanför centrum

Nämnden ser det som en möjlighet till att fler om bor runt centrum oftare kan lämna bilen hemma och att turister får en större chans till sightseeing. Rådet för förebyggande av funktionshinder, RÅFF, har å andra sidan i det förberedande arbetet med riktlinjerna lyft en del farhågor som nämnden nu hoppas att man kommer runt.

I klippet berättar Sara Keisu mer om hur det ska fungera och när det ska vara igång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elsparkcyklar i Västerbotten

Mer i ämnet