Hårdare regler väntar för elsparksuthyrare. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nya tuffare regler för elsparkcyklar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 februari börjar nya, tuffare regler gälla för elsparksuthyrarna i Stockholm, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Antalet elsparkcyklar i bruk ska minskas från 25 000 till 12 000 och uthyrarna måste ansöka om tillstånd för att få hyra ut cyklarna.

Den tidigare planen att bara låta tre bolag få hyra ut elsparkcyklar har ändrats och nu kommer samtliga av de åtta bolag som har ansökt om tillstånd att mot en avgift få hyra ut 1 500 elsparkcyklar vardera.

Men det kommer att krävas mycket av aktörerna för att undvika det kaos som har rått tidigare, säger stadens ledning. Om inte bolagen håller ordning och plockar bort trasiga cyklar och cyklar som hindrar annan trafik, så kommer de stängas av.

– De måste sköta sig. Gör de inte det kommer de inte att finnas på stadens gator, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP), till Ekot.

Bolagen som hyr ut cyklarna är kritiska till kravet på tillstånd och har överklagat till domstol.

Se vad som gäller för elsparkcyklar enligt polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.