Foto: SVT

Lycksele kommun backar – ingen centrumtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele kommun tar tillbaka förslaget om biltrafik genom centrum. Politikerna ville att bilar skulle få köra i gångfart genom centrum, för att underlätta för handeln, trots att Lyckseleborna i en enkät varit negativa till trafik genom centrum. Men nu pausas planerna.

Anledningen till vändningen är att ärendet överklagats till förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten har nu gett Lycksele kommun rätt, men processen drog ut så mycket på tiden att det enligt kommunalrådet Christer Rönnlund (M) nu känns för sent.

– Det var ju tänkt att vi skulle genomföra det här försöket under vintern för att ha nytta av snökanter i stället för betong-suggor, säger Christer Rönnlund.

När det politiska beslutet fattades var alla partier överens om att genomföra försöket, och Christer Rönnlund säger att det absolut kan bli av senare.

– Vi ska göra en fördjupad centrumutredning, och det kan absolut bli så att vi provar biltrafik genom centrum senare, säger Rönnlund.

Olika reaktioner och åsikter

Hela 1.200 Lyckselebor svarade på enkäten och majoriteten svarade att de inte ansåg att centrum skulle bli mer attraktivt eller att handln skulle underlättas av biltrafik på den nuvarande gågatan. Men handlarna var av en annan åsikt. I deras kamp om att behålla kunderna tyckte de att förslaget var bra med förhoppningen om att göra butikerna mer tillgängliga.

Handlaren Åke Karlsson är besviken, men har inte gett upp biltrafik genom centrum för gott.

– Vi tror att vi kan skicka in ett nytt förslag redan till hösten, säger Karlsson till Folkbladet.

Kommunalrådet Lilly Bäcklund (S) säger till SVT Nyheter Västerbotten att bollen ligger hos handeln, men att försöket med biltrafik genom centrum absolut kan bli verklighet senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.