Micaela Löwenhöök (M) har skrivit en motion om drogtester. Det är den som nu är på väg att godkännas av kommunstyreslen. Foto: SVT

Politisk majoritet för drogtest i gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Hos politikerna i Skellefteå kommun råder det majoritet för att införa drogtester i gymnasieskolan. Men ett parti är kritisk mot förslaget.

En politisk majoritet i Skellefteå vill införa drogtester på gymansieskolan. Men Vänsterpartiet är kritiskt mot hur eleverna integritet behandlas.

– Även om det är frivilligt bygger det på att man sätter press på eleverna om varför de inte genomfört testet, säger ledamoten i gymnasienämnden Filip Palukka (V).

Gymnasieskolans förslag till hur testerna ska genomföras är både förhastat och dåligt genomtänkt tycker han.

Löwenhöök (M): ”En stark politisk gest var nödvändig”

Moderaten Micaela Löwenhöök har skrivit en motion om drogtester. Det är den som nu är på väg att godkännas av kommunstyreslen.

– Det var en sådan otrolig ökning av droger bland barn och ungdomar. En stark politisk gest var nödvändig, säger hon.

Frågan om drogtesterna har redan varit upp i kommunstyrelsen och vänt en gång. Men är nära till beslut då politikerna vill att Gymnasiekontoret skulle förtydliga hur testerna ska gå till.

– Det finns mycket att tänka på. Till exempel hur vi gör när treorna blir myndiga och egentligen inte behöver blanda in sina föräldrar, säger kommunalrådet Maria Marklund (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer