Alla fyra nordliga regioner har beslutat att inte betala för fortsatta mätningar av pollen Foto: SVT

Pollenmätningarna försvinner i norr – hur påverkas du?

Uppdaterad
Publicerad

De årliga pollenmätningarna i norra Sverige kommer att försvinna. Alla fyra nordliga regioner har beslutat att inte betala för fortsatta mätningar. Beslutet kan få konsekvenser för många allergiker.

SVT rapporterade · Pollenprognosen i norr försvinner – hur påverkar det dig?

Tack för alla kommentarer! Nu stänger vi chatten för den här gången.

SVT · Linnea Ehlin

"kontinuerlig dialog med sin läkare..."
Vilken fantasivärld lever den här pjäsen i? Typexempel där snålhet bedrar vishet.

Sami

”Ingen nytta” vad är det för fel på politikerna? Har dom ingen aning om hur det är att leva med svår allergi? Vi läser pollenmätningarna och pollenprognosen som en bibel under pollensäsongen för att planera våra liv och sköta vår medicinering. Nör jag ser att det ör höga halter av de pollen jag är mest känslig för ökar jag medicineringen eller väljer att inte gå ut då jag kan få svåra andningsbesvär. Totalt vansinne och diskriminering av allergiker i norra Sverige att sluta med mätningarna. Kan man inte för en gångs skull tänka efter före istället för att invänta att många blir akut sjuka innan man som vanligt inser att det var ett dumt beslut. Så trött på naiva, kortsiktiga politiska beslut!

Caroline

Som så mycket annat i vårt land så prioriters tyvärr kortsiktigt insparade pengar före välfärd och folks hälsa. Vilket också tyvärr blir mer kostsamt i längden, bla pga fler läkarbesök och mer mediciner. Och nu med Corona, även fler sjukdagar och fler Corona-test pga symptom som kan vara antingen allergi eller Corona.
Finns det minsta anledning att ta bort eller dra ner, så använder man sig av det. Och är det desutom på landsbygden så är det tydligen extra lätt att göra detta.
Väldigt tråkigt beslut, och det kommer få negativa konsekvenser både för folks hälsa samt ekonomiskt i flera led.

Mia

Pollenmätningarna i Sverige ger inte bara viktig information för allergiker, utan hjälper också forskare att förstå klimatförändringar. Att avbryta en lång och betydelsefull mätserie i detta läge kan knappast vara en god idé. Det är dags att staten tar ansvar för mätningarna i hela landet.

Markus

Mer sorgligt med alla hjälplösa svenskar än att de avvecklar. Jag kan snart inte bo kvar i det här landet där alla är offer

Tomas

Region Västerbotten styrs av S-V-MP
Region Norrbotten styrs av NS-M-C
Så; Utkräv ansvar. Om inte nu så vid nästa val.

Adam J

Undrar vad det är frågan om! Har vi haft mätningar av pollentryck under många år så är det väl lite magstarkt att plötsligt utan uppenbar anledning avsluta denna fö människor viktiga tjänst. Hur tänker Ni? Är ekonomin så dålig att det inte finns medel för en livsviktig funktion för så många drabbade i Sverige. Backa - Tänk om - Gör rätt. Vi är inte bättre än andra.

Lars W. Frisk

Väldigt tråkig läsning ”När det gäller den ökade årliga kostnaden så är vi i dagsläget osäkra på nyttan och har valt att inte förlänga. I vanlig ordning får vi följa upp frågan när det blir aktuellt under pollensäsongen och eventuellt ompröva beslutet. Vanligtvis känner allergiker igen sina symptom och har kontinuerlig dialog med sin läkare för sin behandling.”
Då undrar man om personen vet något om pollen allergi och astma?

Sanna

Mest generaliserande svar från en regiondirektör eller en person med hög befattning jag någonsin hört. Hur kan han säga att vi "har kontinuerlig dialog med sin läkare för sin behandling"?
Har Kent Ehliasson pratat med alla pollenallergiker i Norrland? för isåfall har han glömtbort mig. Med dagens läkarbrist får man vara glad om man kan få ett recept på läkemedel av en läkare. Oftast får jag köpa receptfria läkemedel och behandla själv.
Man undrar om nästa svar blir att vi får skylla oss själva dftersom vi är allergiker. Felet finns alltid på andra sidan dvs hos allergikern.
Man slutar aldrig förvånas, vart är vi på väg med detta samhälle där ingen tar ansvar.

Kenneth

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer