Så funkar västerbottnisk triathlon – se vad som ingår Foto: SVT

Här blir pridetåg en sport

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen ser en ny sorts triathlon dagens ljus i Skellefteå. Entusiaster tar prideveckan ett steg vidare och gör sport av den. Triathlongrenarna blir lite annorlunda – deltagarna ska vintersimma, åka alpinrodel och gå i pridetåg.

Kulmen på prideveckan i Skellefteå är lördagens parad genom stan, i anslutning till den genomförs mästerskapet i vintersim i älven och på söndag är det alpinrodelcup i Vitbergsbacken.

Vad är det för utmaning att gå i ett pridetåg?

– Vi tänkte att vi kör en bukett av tuffa utmaningar. Det kan verka tufft att hoppa sig i älvar och slänga sig utför backar, men det kan också vara tufft att göra upp med sina fördomar och stå upp för allas lika värde, säger Enar Nordvik.

”Hoppas på plusgrader”

Linnea Nilsson Waara är för frusen för att vintersimma, men är peppad inför alpinrodeltävlingen.

– Jag laddar och försöker vässa formen inför den här näst sista deltävlingen i alpinrodelcup. Jag hoppas på plusgrader och att det fryser på inför söndagen, då kommer det att gå riktigt snabbt, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.