Foto: SVT

Premiär ikväll för serie om hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll har SVT:s program Sveriges bästa hemtjänst premiär. Serien i fyra delar är inspelad i Vännäs i våras. I morse fanns chefen för boendet som programmet följer, Ann-Sofi Holm Danielsson med i SVT:s morgonsoffa.

Ett tv-team har följt både brukare och personal i med och motgångar. Det är ett program om hemtjänstens vardag i fyra delar som spelats in i Vännäs under våren. Ikväll, måndag, har programserien Sveriges bästa hemtjänst premiär i SVT1.

I serien får tittarna träffa Henning som känner sig ensam och nedstämd och Lennart som kämpar för att sluta röka, för att inte förlora sina fötter.

”Vi möter också Sivert som vill spela på en kyrkorgel åtminstone en gång till innan fingrarna blir för gamla och Britt som inte vill något annat än att få leva så hon kan se sitt barnbarn växa upp”, så beskrivs programmet på SVT:s sida.

Här kan du se en trailer: (texten forsätter under klippet)

Med i SVT:s morgonsoffa

Under förmiddagen fanns Ann-Sofi Holm Danielsson, chef för hemtjänsten i Vännäs, och Yngve Gustafson, professor i geriatrik i SVT:s morgonsoffa och diskuterade programmet.

– Det här följde ju på den förra tv-serien, Sveriges bästa äldreboende, som fick ganska stor uppmärksamhet, även om ansvariga politiker inte fattar att den stora utmaning för framtiden är vår stora befolkning, säger Yngve Gustafson.

– De som jobbar i hemtjänsten kommer hem till missbrukare, svårt psykiskt sjuka, människor med många samtidiga sjukdomar, väldigt skära människor vars tillstånd växlar från dag till dag eller till och med under dagen. Och så har man inte utbildning för att förstå vad det här kan stå för.

Hur rustade är ni för det?

– Många har ju utbildning så klart, men sen handlar det om att lära sig på vägen, säger Ann-Sofi Holm Danielsson.

Men hur mår din personal när de går hem för dagen?

– Jag tror att de flesta nog ändå mår bra, men det är ju också det som är kul med det här programmet – att lyfta professionen och höja statusen på arbetet, säger hon.

Se hela klippet från morgonsoffan här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.