Äldreomsorgen i Umeå hårt pressad – 109 sjuka i personalen

Publicerad

Den höga smittspridningen sätter press på många verksamheter just nu. Inom äldreomsorgen i Umeå är hela 30 procent av personalen sjuk och smittan drabbar nu även ett stort antal boende. Se mer i klippet.

56 äldre inom Umeå kommuns äldreomsorg har i veckan bekräftats smittade med covid-19 på olika boenden. Samtidigt är personalen hårt pressad av sjukläget och än ser man ingen ljusning.

– Inom mitt ansvarsområde är det tufft. Igår hade vi 25 frånvarande med covid, men även annan frånvaro. Personalen sliter hårt för att det här inte ska gå ut över brukarna. Många är trötta, säger Björn Hammar, verksamhetschef för hälso- och sjukvård i hemmet på Umeå kommun.

Coronaviruset i Västerbotten

Milda symtom

Totalt 109 medarbetare inom äldreomsorgen hade i måndags bekräftad covid-19. Men än så länge verkar majoriteten av både de äldre och personalen få relativt milda symtom. Få behöver sjukhusvård.

– Vi har kvar samma restriktioner, använder all skyddsutrustning. Det är munskydd på under hela arbetspasset till exempel, säger Björn Hammar.

Kommunen hoppas kunna komma igång med att ge de äldre dos fyra så fort som möjligt. Men den stora sjukfrånvaron bland personalen sätter stopp.

– Så fort vi kan vill vi sätta igång. Vaccin finns. Det är bemanningsfrågan som är problemet. Vi har knappt några sjuksköterskor på plats i nuläget. Det är oerhört tufft att sätta igång med en sån här insats då, säger Björn Hammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet