Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karl-Gustav Forsberg berättar att redan innan primärvårdsjouren öppnar så ringlar köerna bortanför parkeringen. Foto: Tommy Forsgren, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Primärvårdschefen larmar: Rekordhögt vårdtryck i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal i Umeå vittnar om rekordhögt söktryck både på hälsocentralerna, primärvårdsjouren och 1177 Vårdguiden på telefon. Många söker vård för besvär som inte är akuta – nu vädjar personalen till invånarna att tänka efter en gång till och bara söka vård om man verkligen behöver.

Orsakerna till det ökade trycket är flera. Personal är sjuka och frånvarande för vård av barn, man hanterar uppskjuten vård efter pandemin, och lägger resurser på vaccinationer.

”Vi är ingen kvällsöppen hälsocentral”

De långa köerna oroar personalen, eftersom det gör att den som behöver akut vård får vänta. Hälsocentralen på Ålidhem i Umeå fungerar som primärvårdsjour på kvällar och helger, det ökade vårdtrycket gör att redan innan de öppnar så ringlar köerna långa.

– Vi finns för att möta vårdbehov som uppstår kvällstid och på helger. Vi är ingen kvällsöppen hälsocentral som man kan besöka bara för att det passar bättre att gå till på kvällstid, säger Karl-Gustav Forsberg, verksamhetschef, primärvård öst.

Regionen vädjar

På grund av det rekordhöga vårdtrycket och de långa köerna vädjar nu regionen att man ska tänka en till en extra gång och endast söka vård om man verkligen behöver det, samt att i första hand kontakta 1177 för bedömning av icke akuta ärenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer