Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Överläkare Virginia Zazo: ”På sikt hoppas vi även kunna erbjuda läkarstöd” Foto: Tommy Forsgren, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snart lanserar Region Västerbotten en digital vårdtjänst – Hälsodigitalen blir tillgänglig dygnet runt

Publicerad

I slutet av nästa vecka, lanseras Hälsodigitalen i Västerbotten. Det innebär att man kommer att kunna få direktkontakt och chatta direkt med en sjuksköterska via mobil, surfplatta eller dator.

– Det är en digital tjänst där invånarna i Västerbotten kan söka vård dygnet runt, säger Virginia Zazo, överläkare.

Det är just nu extremt högt tryck på primärvården i Västerbotten. Men i slutet av nästa vecka lanserar regionen en ny digital ingång till vården. Region Västerbotten är långt ifrån först med att ta upp kampen mot nätläkarbolagen, flera andra regioner är redan igång med liknande lösningar.

– Äntligen får vi igång det här och vi behöver verkligen ytterligare en ingång i vården, säger Virginia Zazo, överläkare och verksamhetschef för Hälsodigitalen.

Genom att logga in med bank-id och svara på en del standardfrågor kommer den som söker vård sedan att komma i kontakt med en sjuksköterska, antingen via chatt eller videosamtal om så önskas.

Fem sjuksköterskor har nyanställts och håller på att utbildas i det nya digitala verktyget, för att vara redo till den 20 oktober då det är tänkt att Hälsodigitalen ska lanseras.

Se mer om den nya tjänsten i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer