Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Prishöjning och ökad efterfrågan – Hör uppfödaren berätta om de skenande priserna Foto: Daniel Windseth

Pandemin höjer priset på hundvalpar – uppfödare i Umeå ser risk för ”valpfabriker”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att allt fler jobbar hemma är det också fler som skaffar valp. Det oroar vissa uppfödare.
– Risken är att den ökade efterfrågan och de höga priserna kommer bidra till fler så kallade valpfabriker, säger uppfödaren Emmy Holmlund.

SVT har ringt runt till flera olika uppfödare i länet som säger sig märka att priserna på hundvalpar har ökat. På nätet kan man idag hitta hundvalpar som kostar upp till 60 000 kronor. Vissa uppfödare vittnar också om att en slags budgivning på valpar förekommit.

Befarar valpfabriker

Emmy Holmlund och hennes mamma Marlene Holmlund har en kennel tillsammans i Umeå och de är oroliga både över att nya, oerfarna valpköpare blir lurade att betala ett dyrare pris och att den ökade efterfrågan och de höga priserna kommer bidra till fler så kallade valpfabriker.

– Om man exempelvis får 30 000 kronor för en hund och sedan får tre valpar så har man 90 000 kronor ner i fickan. Då kan det vara de som tänker att man kan ta en till kull på sin tik, säger Emmy Holmlund.

Blandrasvalpar ökar mest

Svenska KennelKlubben (SKK) säger att det är fri prissättning och därför är det svårt att säga exakt hur mycket priserna har ökat, men även de har märkt av ökningen och då främst på blandrasvalpar.

– Vi har sett att i somras så kostade en goldenvalp 17 000 kronor och idag tar många 20 000 kronor, så det är en viss ökning även på rasvalparna, säger han.

Hör Hans Rosenberg, pressansvarig på SKK, berätta mer om de så kallade coronavalparna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet