Privat eller kommunal hemtjänst – en stor valfråga i Nordmaling

Publicerad

Privatiseringen av hemtjänsten är en stor valfråga i Nordmaling. De styrande vill fortsätta med möjligheten till privata alternativ medan oppositionen vill sätta stopp för detta.

– Idag har vi en privat och kommunal hemtjänst som är ungefär lika stora. För oss måste den privata hemtjänsten bort, lägga ned. Det är en ideologisk fråga, säger Grethel Broman (S), gruppledare.

I åtta år har centerpartistiska Madelaine Jakobsson styrt Nordmaling, den senaste perioden tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Nu ställer hon upp för fyra år till.

I Nordmaling är partierna eniga om det mesta. Bråket från förr är borta och splittringen som tidigare fanns inom Socialdemokraterna har upphör.

Valet 2022 Nordmaling

Utbrytarna som bildade ”Fria demokraterna” lägger inför årets val ned sin verksamhet. Många av de ledande politikerna har gått till Vänsterpartiet.

Frågan om vården splittrar partierna

I Nordmaling bor idag cirka 7 000 personer. Både Centern och Socialdemokraterna vill få igång bostadsbyggandet så att inflyttningen till kommunen ökar. Kommunen måste också bli attraktivare menar båda partierna.

Men en fråga som delar partierna är privatiseringen av hemtjänsten i kommunen.

– Vi tror på valfrihet, att den finns också i mindre kommunen det är viktigt, säger Madelaine Jakobsson (C) kommunalråd.

– Idag har vi en privat och kommunal hemtjänst som är ungefär lika stora. För oss måste den privata hemtjänsten bort , lägga ned. Det är en ideologisk fråga, säger Grethel Broman (S), gruppledare.

Så styrs Nordmaling:

Antalet mandat som partierna har i kommunfullmäktige:

Centerpartiet 13 mandat

Socialdemokraterna 7 mandat

Sverigedemokraterna 3 mandat

Moderaterna 2 mandat

Vänsterpartiet 2 mandat

Fria demokraterna 2 mandat    ( partiet läggs ned inför årets val )

Kristdemokraterna 1 mandat

Liberalerna  1 mandat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Nordmaling

Mer i ämnet