Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Olyckligt att det finns genvägar in” menar vaccinsamordnare Ronny Lestander Foto: SVT/Gorm Kallestad/TT

Privat ”vaccinnummer” cirkulerar i Umeå: ”Olyckligt att det finns genvägar”

Publicerad

Ett privat nummer som man kan ringa för att få en vaccintid snabbare cirkulerar bland äldre personer i Umeå. Enligt en man SVT varit i kontakt med går numret till någon som arbetar med vaccinationer inom sjukvården.

– Inom en dryg timme fick jag komma och vaccinera mig, säger han.

Flera personer har hört av sig till SVT Nyheter Västerbotten och berättat att det cirkulerar ett telefonnummer som ger en gräddfil in för den som vill vaccinera sig. En man som SVT varit i kontakt med säger att han fick numret från en bekant. Han provade att ringa numret och kort därefter fick han sin första dos.

– Jag fick numret av en som i sin tur hade fått det. Den personen fick sin spruta och tyckte att jag skulle prova, så jag tog det beslutet, säger mannen som vill vara anonym.

Privat nummer

Enligt honom är det ett privat nummer som går till en person som jobbar inom sjukvården och att det är när en dos av någon blivit över som personer som ringt numret erbjuds en tid.

Mannen vill inte själv ge oss numret eftersom han är rädd att personen ska få någon form av repressalier. Han tror att det är någon nära verksamheten som har kontaktat någon i rätt fas och att det är så numret har spridits.

– Det är olämpligt att det finns olika genvägar in och privata nummer använts. Det här ska organisationen hantera på ett annat sätt, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare.

Överblivna doser hanteras olika

SVT har kontaktat flera hälsocentraler i länet och frågat hur de gör med överblivna doser och det ser ut på olika sätt. En verksamhetschef inom primärvården uppger att om man inte lyckats boka in en tid på grund av att de är slut så kan man kontakta sin hälsocentral och att man då hamnar på en väntlista.

Blir det då doser över, exempelvis om en person uteblir, ringer hälsocentralen personerna som står på listan. En annan verksamhet skriver att de ringer patienter som är listade på de olika hälsocentralerna och är i rätt åldersgrupp.

Hör hur vaccinsamordnaren ser på detta och om hur överblivna doser ska hanteras i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet