Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vaccinsamordnaren: ”Tror vi har extremt lite vaccinfusk”

Region Västerbotten har undersökt misstänkt vaccinfusk

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har fått rapporter om vaccinfusk – att personer lyckats tränga sig före i prioriteringsordningen. Men enligt vaccinsamordnare Ronny Lestander har de fall de tittat närmare på visat sig ha rimliga förklaringar.

– Jag tror att vi har extremt lite vaccinfusk i Västerbotten, säger han.

Härom veckan lyckades flera personer som var under 80 år boka en tid för vaccination mot covid-19 i Västerbotten. Detta efter en miss i systemet som nu rättats till och de som lyckats boka tid avbokades.

Regionen får ständigt indikationer från personer som hör av sig efter att de fått höra att någon trängt sig före eller vaccinerat någon som inte borde fått vaccin. Men ofta är informationen så knapphändig att det är svårt att utreda det vidare.

– När jag får de uppgifterna ber jag alltid om mer information och får jag inte det kan jag inte gå vidare. Man måste ju veta vart, vem och hur det gått till för att kunna utreda. Men i de fall som vi lyckats spåra är det ändå fall där man i sista sekund gett vaccin till någon i nästa fas för att inte kassera vaccin, säger Ronny Lestander.

Hör av dig till maria.ehrlin@svt.se Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet