Foto: SVT/TT,Paul Sancya

Vaccinmissen: Hälsocentral tvingas slänga 100 doser

Uppdaterad
Publicerad

100 vaccindoser levererades till Mariehems hälsocentral i Umeå men glömdes sedan bort. Vaccindoserna måste nu därför kasseras.

– Det är olyckligt, säger Carola Degerman, verksamhetschef för primärvården område nord.

Det var i fredags som 100 vaccindoser av tillverkaren Moderna levererades till hälsocentralen. Leveransen togs emot men ingen ställde in vaccindoserna i kylen och de stod framme i rumstemperatur hela helgen. vk.se var först att rapportera om händelsen.

– När vaccinet kom är det kvitterat av en personal sen har man inte lämnat det i kylskåpet. Det var den mänskliga faktorn, säger Carola Degerman, verksamhetschef för primärvården område nord, till SVT.

Coronaviruset i Västerbotten

Hälsocentralen har inte tvingats avboka några vaccinationstider efter missen.

– Vi får nya doser. Men det är olyckligt att de här 100 doserna blev kasserade men vi var tvungna att göra det, säger hon.

Har gått igenom rutinerna

Efter händelsen har man gått igenom rutinerna för att förhindra att samma sak händer igen. Det har även gjorts en avvikelserapport på händelsen.

– Vi har rutiner kring detta sedan innan men nu har vi dubbelkollat dessa. Eftersom vi vet vilken dag vaccinet kommer så har vi sett till att fler personer tänker på hur leveranserna ska tas emot, säger Carola Degerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet