Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ronny Lestander förklarar varför många inte kunde boka tid för vaccinering under onsdagen. Foto: SVT / Björn Ottosson

Därför tog vaccintiderna slut i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Idag var första dagen då 80-åringarna i länet kunde boka tid för vaccination mot covid-19. Men på många håll tog tiderna slut snabbt. Anledningen: brist på vaccin.

Flera som fått brev hem och försökt boka tid har hört av sig till SVT. En skriver: ”Klockan 06.00 fanns inte en enda tid att boka på 1177 på någon hälsocentral. Vad händer?”

Folk har även hört av sig till vaccinsamordnaren Ronny Lestander med frågor. Enligt honom var vaccintillgången en annan när breven skickades ut förra veckan. Men med mindre vaccin än man hoppats på, i kombination med tekniska problem, så är det svårt att boka tid just nu.

– Jag pratade med en kvinna som varit inne klockan tolv i natt för att boka vaccinering. Hon bokade först åt sin man, men när hon sen skulle boka till sig själv så fanns det inga tider, säger Ronny Lestander.

Alla länets hälsocentraler erbjuder nya tider för vaccination utifrån varje veckas leveransbesked. Om det inte finns lediga tider för vaccination när man försöker boka, ska man försöka igen några dagar senare eller kommande vecka. Man kan boka tid på den hälsocentral man vill vaccineras på, det behöver inte vara densamma som där man är listad.

I klippet ovan hör du vaccinsamordnaren Ronny Lestander berätta om problemen och vad man ska göra om det strular.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet