I Skellefteå är det idag svårt att handskas med kontanter. I klippet berättar PRO:s ordförande i Skellefteå Carin Lundberg vad hennes medlemmar tycker om det. Foto: TT Fredrik Sandberg/SVT

Allt svårare att betala kontant – PRO kritiskt: ”Alla har inte valet”

Uppdaterad
Publicerad

Forskare menar att Sverige fort är på väg att bli ett kontantfritt samhälle och i Västerbotten är det nu få banker som ger eller tar emot dem.
Men bland annat PRO är starkt kritiskt mot utvecklingen.
– Det finns människor som inte kan hantera till exempel datorer. Inte kort och sådant heller, säger Carin Lundberg, ordförande på PRO i Skellefteå.

Bankkontoren i städerna vid kusten har slutat med kontanter. I Umeå finns istället ett kontantcenter och ett liknande är på gång i en galleria i Skellefteå. Allt fler handlare tar bara kort eller swish.

– Den stora fördelen att sluta med kontanter har att göra med kostnader. Det är samhällsekonomiskt effektivt att göra en elektronisk betalning, säger Niclas Arvidsson, docent och lektor i industriell dynamik vid KTH till SVT Sörmland.

Protesterar mot snabb utveckling

Pensionärernas riksförbund, PRO, tillhör de som protesterar mot den snabba utvecklingen. På mindre orter i Västerbotten och i inlandet kan det gå att sätta in och plocka ut papperspengar man är medlem i Handelsbanken.

Rolf Niklasson i Åsele har varken internetbank eller swish och plockar ut papperspengar på själva bankkontoret.

– Jag tillhör den gamla stammen antagligen. Jag är lite kritisk, säger han.

I alla länets kommuner finns fortfarande möjligheten att ta ut pengar i en uttagsautomat, men automaterna har blivit tio procent färre det senaste året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer