Efter sommaren ska kommunen följa upp händelsen och utreda hanteringen av händelsen. Foto: TT

Problemet med trygghetslarmen i Skellefteå åtgärdat: ”Avblåst faran”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan slutade ett 70-tal trygghetslarm i Skellefteå kommun att fungera. Under helgen hittades orsaken till problemet och larmen ska nu fungera som vanligt.

– Idag har vi avblåst faran, säger Peter Näsström, verksamhetschef för hemtjänsten i Skellefteå kommun.

Det var under fredagen mitt i värmeböljan som ett 70-tal larm i områdena kring Morö Backe, Morön och Älvsbacka, i Skellefteå kommun slutade att fungera. Kommunen vädjade till om hjälp från anhöriga för att kontakta alla personer med larm för att hålla extra koll.

Under helgen har man arbetat med att lokalisera problemet och under lördagen fick man igång systemet igen.

– På en av masterna fanns ett tekniskt fel. Det var svår hittat men det var det som var orsaken till problemet. Telefonin och masterna fungerade men de kommunicerade inte med larmsystemet, säger Peter Näsström, verksamhetschef för hemtjänsten i Skellefteå kommun.

Ingen incident rapporterad

Just nu pågår en uppgradering till 5G-nätet i Skellefteå, men det är oklart om detta har något med problemet att göra. Kommunen har under helgen haft kontakt med alla personer vars larm inte fungerade.

– Vi har inte rapporterat någon incident kopplat till detta, säger Peter Näsström.

Efter sommaren ska kommunen följa upp händelsen och utreda hanteringen av händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer