Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi känner oss väldigt oroliga” – hör hemtjänschefen om trygghetslarmen i Skellefteå Foto: SVT/TT

Trygghetslarm fungerar inte i Skellefteå – mitt i värmeböljan

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun har problem med trygghetslarm i områdena kring Morö Backe, Morön och Älvsbacka. Totalt finns 300 larm i de berörda områdena. Nu vädjar hemtjänsten om hjälp från anhöriga.

– Det är extra olyckligt när det är så varmt ute. Vi känner oss väldigt oroliga att något ska hända, säger Peter Näsström, verksamhetschef för hemtjänsten i Skellefteå kommun.

Ett 70-tal av larmen fungerar inte alls. Kommunen vill gärna ha hjälp av anhöriga.

– Har man en anhörig med trygghetslarm som vi inte gör regelbundna hembesök hos, får man gärna ringa och hålla lite extra koll. Det är en oerhört olycklig situation detta, säger Peter Näsström och fortsätter:

– Vi har varit i kontakt med alla som vi vet är berörda och det pågår ett arbete med larmoperatör och Telia, säger Peter Näsström, verksamhetschef för hemtjänsten i Skellefteå kommun

Extra allvarligt i värmen

Situationen är extra allvarlig med tanke på värmen och sommarbemanningen.

– Vi har ingen prognos för lösningen ännu, men vi hoppas att det är löst innan helgen. För oss är det här ett jättebesvärligt läge nu när vi är tunt bemannade. Dessutom extra olyckligt när det är så varmt ute, vilket är påfrestande för våra brukare, säger Peter Näsström.

Problemen med trygghetslarmen skapar oro hos båda brukare och personal.

– Vi i verksamheten är oroliga att något ska hända. Några av brukarna med trygghetslarm gör vi hembesök hos flera gånger per dag, men andra har bara trygghetslarm, inga hembesök. De är framförallt dem jag tänker på. Vi försöker hålla lite extra kontakt, säger Peter Näsström.

Hissar och privata larm påverkas

Kan bli störningar på fler larm?

– Vi är mitt inne i ett utbyte av våra larmsystem, men norr om älven kan det uppstå ytterligare störningar om Telia ska jobba med att installera 5G i nya områden, men jag hoppas att det vi lär av oss av nu ska kunna förebygga det, säger Peter Näsström.

Även andra larmfunktioner har påverkats. Det handlar bland annat om vissa privata larm och hisslarm som inte fungerar.

Under måndagen meddelande kommunen att problemen med larmen var lösta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer