Foto: SVT

Professor: Ta bort små kraftverk för fiskens skull

Publicerad

Det bästa för fisken i de små vattendragen skulle vara att Västerbottens cirka tio småkraftverk tas bort. Det skulle gynna fiskebeståndet och fisketurismen mycket, menar Christer Nilsson, professor emeritus vid Umeå universitet. 

Christer Nilsson, professor emeritus vid Umeå universitet och SLU, tycker att man fokuserat alldeles för mycket på de stora kraftverkens skador för fisken. 

 – Allt för mycket har handlat om de stora kraftverken och dess skada för fisken. Men det mesta är gjort vid de stora kraftverken, laxtrappor till exempel, säger Christer Nilsson, och fortsätter:

– Att ta bort Västerbottens tio småkraftverk skulle göra mycket.

”Frigör långa sträckor”

Idag finns småkraftverk i Åbyälven i Bureåälven i Sävarån i Rickleån i Öreälven. I Vindelälvssystemet finns det ett i Rödån, ett i Åman ett i övre Hjärtsbäcken.

– De har ingen betydelse för svensk elkraftproduktion. Plockar man bort dem, frigör vi långa sträckor där fisk kan vandra, säger Christer Nilsson.

”Bygg ut istället”

Det finns cirka 1 900 småkraftverk i Sverige som svarar för cirka 4 procent av landets elproduktion. Jan-Åke Jakobsson, vid intresseföreningen Svensk vattenkraftförening tycker att man skall följa de beslut som finns och inte ta bort några små kraftverk. 

– Vi ställer inte upp på att man skall riva och lägga ned de små kraftverken. Det går att bygga förbipassager för fisken. Bygg ut småkraftverken istället, säger Jan-Åke Jakobsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer