Enligt Bertil Forsberg är beredskapen mot värmeböljor i samhället dålig. Foto: SVT

Professorn: ”Vi är inte förberedda”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag hålls seminarium i Östersund om beredskap inför värmeböljor. Där ska professor Bertil Forsberg berätta om de nya rönen som rör forskningen i norra Sverige.

Det finns handfasta råd om vad man från samhället kan göra.

– Det handlar om att ordna extra omsorg av gamla i till exempel hemtjänst, på äldreboenden och inom primärvården. Det behövs till exempel planer för att kunna får ned temperaturen i lokaler, säger Forsberg.

De som dör av värmen är gamla, sköra och kroniskt sjuka människor. Men även psykiskt sjuka människor, då en vanlig biverkan av psykofarmaka är dåligt motstånd mot temperaturvariation.

Beredskapen dålig

Det är sällan vi har så varmt, även om vi just år 2014 hade en värmebölja, men enligt Bertil Forsberg är beredskapen i samhället dålig.

– Vi är inte förberedda. Första gången en värmebölja slår till brukar det gå illa, sedan skapas beredskap och handlingsplaner, säger Bertil Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.